Samen werken voor samen loont – 2021

TESTE TEST

In 2021 ging mijn telefoon. Het was Janet: ‘Floortje, we gaan met een aantal coaches coachees helpen met de Nederland Werkt Door-subsidie. Zoveel mensen hebben onze hulp nodig nu ze door corona zonder werk zitten.’ Een grote uitdaging. De groep coaches kende elkaar niet. We hadden wel allemaal dezelfde ambitie: een uitstekend programma ontwikkelen voor de coachees, waardoor ze hetzelfde rendement behaalden als bij een regulier loopbaantraject. Vol enthousiasme en met gedeelde kennis gingen we aan de slag om een programma met huiswerkopdrachten voor en na de 3 coachsessies en 1 evaluatiegesprek op te stellen.

Wat geweldig was aan de samenwerking, was dat we een inspirerend doel hadden dat uitnodigde tot het delen van kennis en experimenteren. De collectieve wijsheid van de groep werd maximaal benut en resulteerde in een fantastisch programma. Door het combineren van elkaars werkvormen, ervaringen en kennis ontstond er een vliegwielprogramma voor de kandidaten. De opdrachten vulden elkaar fantastisch aan, waarbij ze praktisch aan de slag moesten met heroriëntatie, het opbouwen van vaardigheden om talenten op de arbeidsmarkt in te zetten, zowel in loondienst als zelfstandig. Het programma was gericht op het vergroten van zelfvertrouwen en autonomie door inzicht in hun eigen dynamiek. Elke kandidaat kreeg een DISC-analyse, die we tegen een gereduceerd tarief hadden ingekocht.

De combinatie van de kennis in de groep was de magie: iedereen had kennis van een andere doelgroep en branche, en door de gezamenlijkheid ontstond er een breed scala aan expertise. En we werden op de proef gesteld. Precies toen we wilden starten met de kandidaten, ging Nederland weer in lockdown en moesten we alles via Zoom doen. Dat betekent dat je je hele programma opnieuw onder de loep moet nemen, omdat niet alles geschikt is voor online en moet worden aangepast of heroverwogen. En dat deden we. De coachees mochten kiezen: online coaching, wandelcoaching of natuurlijk een combinatie van beide. De huiswerkopdrachten konden grotendeels behouden blijven.

In deze samenwerkingscontext moest ik terugdenken aan Egbert Vleeming, met wie ik ooit het genoegen had om samen te werken voor mijn kind. Egbert gaf me destijds het boekje ‘De Stip’ met Floor (toeval?) in de hoofdrol. In dit verhaal gelooft Floor dat ze niet kan tekenen. De juf daagt haar uit en Floor begint met het zetten van een stip. (Wil je het verhaal weten? Klik hier: https://youtu.be/fBm55B0MEn0)

Het resultaat voor de coachees was zoals we hadden gehoopt. Het leverde ons een nominatie op voor team van het jaar in 2021. Hoewel we de award niet hebben gewonnen, deed dat er niet toe. Het feit dat we genomineerd waren, was voor ons al een grote prijs voor de kracht van ons teamwerk en het werk dat we dat jaar hadden verricht.